Techniek in regio Utrecht

We werken samen aan je volgende stap

Werken in de techniek draait niet alleen om vakmanschap, maar steeds meer om technologie. Zoals de installatie en onderhoud van apparatuur, verduurzamen van gebouwen, het bijhouden van data en meer. Ook kan je in deze sector bijdragen aan grote maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie. Denk je dat de techniek iets voor jou is? Of werk je al in deze sector en wil je jezelf ontwikkelen? Bekijk welke beroepen en richtingen bij je passen.

Ontwikkel je talenten in de techniek

Je hebt je eigen ontwikkeling zelf in de hand. Ga aan de slag met je talenten, en je raakt je leven lang nooit uitgeleerd. Zelfs als je je eerste stappen wil zetten of juist je kennis wil uitbreiden. Vind de baan die precies bij je past.

Trends en ontwikkelingen in het vakgebied

In de techniek is de vraag naar mensen met een diploma groot. De energietransitie brengt deze vraag in een stroomversnelling. Alle trends, ontwikkelingen en kansen op een baan zie je bij de Technologieraad Utrecht.

Functies in de techniek

De techniek heeft voor iedereen een plek. De vraag naar onderstaande functies is hoog.

Installateur

Als installateur houd je je bezig met het aanleggen en onderhouden van technische installaties voor gas, water of elektriciteit in woningen of kantoren.

Weg- en waterbouwkundig ingenieur

Een weg- en waterbouwkundig ingenieur ontwerpt en plant (snel)wegen, bruggen viaducten en aquaducten en is ook betrokken bij de bouw.

Elektromonteur

Als elektromonteur werk je met alles rond elektra. Van aanleggen van elektriciteit tot onderhoud van apparaten, schakelmateriaal en bedrading en het oplossen van storingen.

Verspaner

Een verspaner bewerkt met CNC-machines materialen als RVS-staal of kunststof tot het de juiste vorm heeft. Bijvoorbeeld voor onderdelen in een warmtepomp of ziekenhuis. Denk aan technieken zoals CNC-Draaien, CNC frezen of na enige ervaring als programmeur van CNC metaalbewerking machines.

Werkvoorbereider

Als werkvoorbereider ben je onder andere verantwoordelijk voor de planning van werkzaamheden, inkoop van materiaal, ondersteuning en voorbereiding.

10%Groei in banen in de regio
5.200Openstaande vacatures in regio Utrecht
1,9Gem. aantal openstaande vacatures per bedrijf

Verhalen uit de regio Utrecht

Laat je inspireren door ervaringen van anderen in de regio.

Robin verruilde de horeca voor de bouw

Dankzij de goede begeleiding van Bouwmensen en MBO Amersfoort heb ik nu een certificaat met hoge cijfers op zak.

Bekijk het verhaal

Sander was sous-chef en is nu monteur zonnepanelen

Mijn nieuwe werk bevalt heel goed, ik vind het hartstikke leuk. Ik ben lekker met mijn handen bezig en werk met leuke mensen. We doen project na project

Bekijk het verhaal

Bouw een goede basis voor werk in de techniek

Financieringsmogelijkheden

Wil je je laten omscholen of bijscholen? Dan is het goed om te weten dat er subsidies bestaan. Deze helpen je bij de financiering.

Maak jouw stappenplan

Om te weten welke baan of werkzaamheden echt bij je passen, is het goed om te weten waar je krachten liggen. Ons stappenplan helpt je daarbij: zo kom je erachter wat je sterke punten zijn en of techniek aansluit op je kennis, ervaring en karakter.

Vind vrijblijvend advies

Als je op zoek bent naar meer advies, vind je dat kosteloos en vrijblijvend bij jou in de buurt. Het Servicepunt Techniek is hét aanspreekpunt voor persoonlijk advies en begeleiding in de technische sectoren binnen de regio Utrecht. Ook kun je advies vragen bij een Leerwerkloket bij jou in de buurt.


Tip: voor direct antwoord op je vragen kan je contact opnemen met de opleiding van je keuze.

Opleidingen en cursussen

Cookies

MaakJeStap maakt gebruik van cookies voor zover deze noodzakelijk zijn voor een goede werking van de website en om de kwaliteit of effectiviteit van de website te verbeteren.