Onderwijs in regio Utrecht

We bieden je de helpende hand in je ontwikkeling

Wil je werken in het onderwijs of doe je dat al? Sta je het liefst voor de klas, of zorg je liever voor persoonlijke ondersteuning? Wat je voorkeur ook heeft: het onderwijs is veelzijdig en biedt veel kansen voor ontwikkeling. Bekijk welke beroepen en richtingen bij je passen.

Vind een baan die bij je past in het onderwijs

Het onderwijs draait natuurlijk om ontwikkeling. Je draagt bij aan de ontwikkeling van anderen en die van jezelf. Zoek het werk waar jij blij van wordt: klassikaal lesgeven, persoonlijke begeleiding of juist op de achtergrond werken. Ben je benieuwd hoe het onderwijs eigenlijk in elkaar zit? Lees hier meer over het Nederlands onderwijssysteem.

Trends en ontwikkelingen in het vakgebied

In het onderwijs is een groot tekort aan goed opgeleid personeel. Regio Utrecht heeft een tekort aan leraren in het primair onderwijs. De behoefte aan leraren voor taal- en bètavakken is in het vo en mbo eveneens groot. Wil je weten wat de baangaranties en -kansen zijn in het onderwijs? Op de pagina van Voion zie je in een oogopslag welke ontwikkelingen, trends en knelpunten zich voordoen in regio Utrecht.

Functies in het onderwijs

Het onderwijs is een sector met veel verschillende functies. Er is veel vraag naar de functies die hieronder staan.

Leerkracht in het primair onderwijs

Als leraar in het basisonderwijs geef je les aan kinderen van 4 tot 12 jaar. Je vakken zijn onder meer taal, rekenen, geschiedenis en biologie. Daarnaast begeleid je de kinderen in hun sociale en emotionele ontwikkeling.

Directeur basisschool of middelbare school

Een schooldirecteur geeft leiding aan de organisatie en het onderwijs van een school. Ook houd je je bezig met het beleid van de school en met personeelsmanagement.

Docent Wiskunde

Als docent wiskunde verdiep je je in alles wat met wiskunde te maken heeft: algebra, meetkunde, kansberekening en meer. Ook zorg je voor de voorbereidingen van lessen en proefwerken.

Docent Duits

Als docent Duits weer je alles over de Duitse taal, cultuur en geschiedenis te vertellen. Je bereidt lessen voor, neemt tentamens af, doet administratie en woont vergaderingen bij. Ook ga je af en toe op excursie.

Docent Scheikunde

Een docent scheikunde houdt zich bezig met chemische processen, atomen en moleculen, stoffen en meer.

Zie je jezelf al werken in het onderwijs? Kijk wat je kansen zijn.

Doe de zelfscan
5.309 fteLandelijk tekort in het PO in 2030
300 fteHuidige tekort in het PO in Utrecht
1.633 fteLandelijk tekort in het VO in 2030

Een verhaal uit de regio

Laat je inspireren door de ervaring van een ander in de regio.

Patty stapte over van marketing naar het onderwijs

"Zij-instromen in het basisonderwijs is de beste keuze die ik in mijn leven heb gemaakt."

Bekijk het verhaal

Bereid je voor op een baan in het onderwijs

Financieringsmogelijkheden

Je kunt een subsidie aanvragen om je omscholing of bijscholing te financieren. Een subsidie gericht op het onderwijs is de Flexibilisering beroepsonderwijs voor volwassenen.

Maak jouw stappenplan

Zie je jezelf al werken in het onderwijs, maar weet je nog niet precies in welke rol? Vul je stappenplan in en ontdek of je een docent in de dop bent, of juist een persoonlijke supercoach.

Vind vrijblijvend advies

Heb je al een goed beeld van werken in het onderwijs, maar ben je op zoek naar meer informatie? Vraag dan kosteloos en vrijblijvend advies. Neem contact op met Utrecht Leert. Dit is een kennisplatform gericht op onderwijs in de regio Utrecht. Of ga langs bij een leerwerkloket bij jou in de buurt.

Tip: voor direct antwoord op je vragen kan je contact opnemen met de opleiding van je keuze.

Opleidingen en cursussen

Cookies

MaakJeStap maakt gebruik van cookies voor zover deze noodzakelijk zijn voor een goede werking van de website en om de kwaliteit of effectiviteit van de website te verbeteren.