Financiering en hulp voor je studie of opleiding

Je eerste stap is gezet: je hebt besloten om je te laten omscholen of bijscholen. Misschien kan dit via je werkgever. Maar zo niet, dan zijn er genoeg opties om je studiekosten op een andere manier te financieren. Bijvoorbeeld door middel van een subsidie. We zetten de verschillende subsidies voor je op een rijtje en geven je uitleg.

Een lening om je studie te financieren

Het Levenlanglerenkrediet is een lening voor als je een opleiding wil volgen maar geen recht meer hebt op studiefinanciering. Een van de voorwaarden is dat je jonger bent dan 56 jaar. De lening betaal je binnen vijftien jaar terug.

Zorgeloos leren, mét kinderopvangtoeslag

Heb je één of meerdere kinderen? En volg je een erkende opleiding op school, in het mbo, aan het hbo, een universiteit of in het voortgezet volwassenenonderwijs? Dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. Ook als je studeert in deeltijd.

Leerwerkloket voor kosteloos en vrijblijvend advies

Ook kan je eens informeren bij je vakbond of het leerwerkloket bij jou in de buurt. Hier krijg je kosteloos en vrijblijvend advies over loopbaan en scholing. Op Hoe werkt Nederland vind je ook allerlei informatie over financieringsmogelijkheden.

Subsidieregelingen en -mogelijkheden per vakgebied en sector

Er zijn diverse subsidieregelingen en -mogelijkheden per vakgebied en sector.

Algemene subsidies voor om- en bijscholing

Subsidie via de gemeente Utrecht
Woon je in de gemeente Utrecht en wil je overstappen naar een sector met een hoge baangarantie? De gemeente biedt subsidies aan voor omscholing in de zorg, ICT, techniek en het onderwijs.

Creatief

Werktuig PPO
Bij Werktuig PPO draait alles om jouw Permanente Professionele Ontwikkeling. Jij kiest hoe jij je wil ontwikkelen binnen de culturele en creatieve sector en Werktuig PPO helpt je daarbij.

ICT en Techniek

HCA ICT
HCA ICT helpt bij omscholing naar kansrijke beroepen in de ICT en techniek. Ben jij een werkgever en wil je je personeel laten omscholen? Per werknemer is er een budget van 3.750 euro beschikbaar.

Onderwijs

Lerarenbeurs
Ben je bevoegd leraar en wil je een opleiding volgen aan het HBO of de universiteit? Dan kan je een lerarenbeurs aanvragen. Dit is een vergoeding voor je collegegeld, studiemiddelen en reiskosten.

Speciaal voor zij-instromers

Wil je graag leraar worden? Op Utrecht Leert krijg je alle informatie hoe je dit het beste aanpakt. Zo lees je alles over het Nederlands onderwijssysteem, welke onderwijsbevoegdheid je nodig hebt en welke route je het snelst naar het leraarschap brengt.

Zorg

Er zijn op dit moment geen subsidiemogelijkheden voor om- of bijscholing in de zorg.

Midden- en kleinbedrijf (MKB)

Er zijn op dit moment geen subsidiemogelijkheden voor om- of bijscholing in het midden- en kleinbedrijf.

Financiële mogelijkheden voor werkgevers

Wil jij je werknemers bij- of omscholing aanbieden of is dit zelfs noodzakelijk? Op onze pagina voor werkgevers vind je meer informatie over bijvoorbeeld subsidies.

Stageplaatsen vullen als werkgever

Stagekans Utrecht geeft je alle informatie die nodig is voor het aanbieden van een stageplaats aan mbo-studenten. Zo kunnen deze studenten hun opleiding afronden en ben jij verzekerd van goed opgeleid personeel.

Cookies

MaakJeStap maakt gebruik van cookies voor zover deze noodzakelijk zijn voor een goede werking van de website en om de kwaliteit of effectiviteit van de website te verbeteren.